Διαβάζοντας το πλήρες κείμενο της πηγής θα πρέπει να προσπαθήσεις να καταλάβεις αν το θέμα καλύπτεται επαρκώς.
Προσπάθησε να απαντήσεις τις παρακάτω ερωτήσεις:
- Η πηγή επικαιροποιεί άλλες πηγές, ή προσθέτει νέες πληροφορίες;
- Η πηγή θεωρείται πρωτογενής ή δευτερογενής;
- Είναι η πληροφορία πλήρης ή παρουσιάζεται αποσπασματικά;
- Παρουσιάζει η πληροφορία μια συνολική εικόνα ή επικεντρώνεται σε συγκεκριμένη πλευρά του θέματος;
- Είναι οι πληροφορίες αναδρομικές ή σύγχρονες;
- Είναι οι πληροφορίες τοπικές ή διεθνείς;
- Άλλες πηγές καλύπτουν πλευρές του θέματος που λείπουν από αυτήν την πηγή;
Εντόπισε πληροφορίες για το περιεχόμενο της πηγής
Η ηθική, οι κώδικες και η εφαρμογή τους στη βιβλιοθηκονομία και πληροφόρηση
Αθανασία Ποντίκα, Στέλλα Χατζημαρή
Εισαγωγή
Η ηθική από την αρχαιότητα έχει να κάνει με τη διεξαγωγή της συνήθειας (από τη λέξη ήθος). Με τον όρο ηθική νοείται το σύνολο των θεσμοθετημένων κανόνων μιας κοινωνίας που καθορίζουν τη συμπεριφορά των ατόμων με βάση το κοινωνικά αποδεκτό, το καλό και το κακό.
Η έννοια της ηθικής κατά την αρχαιότητα είχε διαφορετικό προσανατολισμό από εκείνη που έλαβε κατά τους νεώτερους χρόνους. Σύμφωνα με αυτήν, κύριος σκοπός του ανθρώπου ήταν η τελειότητα, η αρμονική δηλαδή ανάπτυξη του σώματος και της ψυχής, η καλοκαγαθία. Αυτή προβαλλόταν ως το ύψιστο αγαθό, στο οποίο οφείλει να τείνει ο άνθρωπος για να είναι ικανός να επιτελεί σωστά τα καθήκοντα στα οποία έχει υποχρέωση ως προς τον εαυτό του και τους άλλους. Ο μαθητής του Σωκράτη, ο Πλάτωνας, δίδαξε ότι η μεγαλύτερη απ’ όλες τις κοσμικές αξίες είναι η ιδέα του καλού, η αξία της τιμής. Η ασχολία με τα προβλήματα της ζωής δεν έλειψε ποτέ από τους Έλληνες. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Νεόφυτος Βάμβας, ο οποίος δίδαξε στην Ιόνιο Ακαδημία, έγραψε το «Στοιχεία Ηθικής Φιλοσοφίας».
Ο Κομφούκιος γράφει στα βιβλία του για τα καθήκοντα τα οποία έχει κάθε άνθρωπος στη ζωή του και θεωρεί, σαν σοφό, μόνο τον ενάρετο. Οι Ιουδαίοι, οι Βαβυλώνιοι και άλλοι λαοί της Ανατολής, οι οποίοι ανέπτυξαν πολιτισμό, είχαν σαν σκοπό να επιδιώξουν τα ηθικά διδάγματα.
Στην Αγγλία για την ηθική αναφέρθηκε εκτεταμένα ο Αdam Smith θέλοντας να δείξει ότι το δίκαιο και η ηθική δε στηρίζονται τόσο στη φιλαυτία, όσο στην οικονομική ενέργεια του ανθρώπου. Και στη Γαλλία έγινε εκτεταμένη μελέτη για την ηθική με πρωτεργάτη τον Καρτέσιο, ενώ στη Γερμανία, ο Nietzsche είναι ο εισηγητής της άρνησης της κρατούσας ηθικής, της ανατροπής των ηθικών αξιών και της επικράτησης του θεανθρώπου. Η κρατούσα ηθική, είναι η ηθική των δούλων και η αποτροπή αυτής είναι το καθήκον της ανθρωπότητας υποστηρίζει στο βιβλίο του «Die Umwertung aller Werte».
Άκρως ορθολογική είναι η σκέψη του Kant. Δυο είναι τα ηθικά διδάγματα του ιδρυτή της κριτικής φιλοσοφίας στους νεότερους χρόνους: Πρώτον, ότι υπάρχει σε εμάς ο ηθικός νόμος και δεύτερον, ότι ο νόμος αυτός εκδηλώνεται σε γενική και τυπική προστακτική.
