Είναι επίσης απαραίτητο να διευκρινίσεις αν η πληροφορία παρουσιάζει μόνο μία άποψη του θέματος, αντικρουόμενες απόψεις, ή μια ποικιλία από διαφορετικές απόψεις. Μερικές πηγές δίνουν πληροφορίες για γεγονότα ή αντικειμενικά στοιχεία ενώ άλλες περιέχουν πληροφορίες που αποτελούν υποκειμενικές και προσωπικές απόψεις. Τα γεγονότα είναι εύκολο να επαληθευτούν, οι απόψεις όχι. Θα πρέπει επίσης να ελέγξεις αν στο κείμενο υπάρχει προκατάληψη. Πολλοί συγγραφείς ή εκδότες προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Πολλοί ιστότοποι στο Διαδίκτυο – κυρίως εμπορικοί – διαφημίζουν εταιρείες, προϊόντα ή υπηρεσίες. Τα περιεχόμενα ή η περίληψη της πηγής θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τον στόχο της και το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Προσπάθησε να εντοπίσεις:
- Παρουσιάζει μία συγκεκριμένη άποψη, ή περιλαμβάνονται αρκετές διαφορετικές απόψεις;
- Αν το θέμα είναι αμφιλεγόμενο, αναφέρει ισότιμα τα υπέρ και τα κατά των αντίθετων απόψεων;
- Είναι η πληροφορία αντικειμενική, τεκμηριώνεται ή αποτελεί διάδοση πληροφοριών για να επηρεάσει τη γνώμη του αναγνώστη;
- Υπάρχουν παραπομπές οι οποίες μπορούν να επαληθεύσουν την ακρίβεια της πληροφορίας;
- Έχεις διαβάσει παρόμοια γεγονότα και απόψεις σε άλλες πηγές;
- Υπάρχει διαφήμιση στην ιστοσελίδα, και αν ναι, επηρεάζει τις πληροφορίες της πηγής ή είναι ανεξάρτητη από αυτές;
Εντόπισε την άποψη του συγγραφέα
Ρατσισμός και λογοκρισία στο Διαδίκτυο
To Διαδίκτυο είναι ένα μέσο το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του να καταθέτουν την άποψη τους, όποια και αν είναι αυτή. Παρόλα αυτά ελλοχεύει παγκοσμίως το φαινόμενο της λογοκρισίας. Η λογοκρισία που εφαρμόζεται ξεκινά από την πλήρη απαγόρευση όλων των διαδικτυακών τόπων ανάλογα με τη θεματική τους και φτάνει μέχρι τον αποκλεισμό επιλεγμένου περιεχομένου.
Τι γίνεται όμως όταν μέσω της ελεύθερης έκφρασης οδηγούμαστε σε μηνύματα ρατσιστικού περιεχομένου και γεμάτα από προκατάληψη; Το ότι κάποιος μπορεί να γράφει υβριστικά και ρατσιστικά μηνύματα χωρίς να αποκαλύπτεται πλήρως η ταυτότητα του πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει για τη δημοκρατία του Διαδικτύου;
Ποιος είναι όμως ο τρόπος άμυνας μας απέναντι σε αυτό το φαινόμενο; Σίγουρα η λογοκρισία ή το κλείσιμο αυτό των σελίδων δεν είναι η λύση. Είναι σαν να κλείνεις μια ολόκληρη βιβλιοθήκη επειδή μέσα σε αυτήν υπάρχει ένα «κακό» βιβλίο. Η σωστή ενημέρωση και η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και ιδιαίτερα όσο αναφορά τα νεαρά άτομα θα βοηθήσει στην μειώση αυτού του φαινομένου.
