...Ποιες είναι οι απαιτήσεις μιας εργασίας;

Πριν αρχίσει η αναζήτηση των πηγών για να εντοπίσεις τα άρθρα ή τα βιβλία που είναι συναφή με το θέμα σου, θα ήταν καλύτερα αν προσπαθήσεις να εντοπίσεις τους παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί το είδος των πληροφοριών που θα χρειαστείς. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

Το κοινό: Θα πρέπει να κατανοήσεις το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι  και τι περιμένουν από εσένα. Η εργασία σου δε θα είναι χρήσιμη αν δεν πείσεις το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι ότι αξίζουν οι ιδέες σου. Θα πρέπει να αναρωτηθείς: ποιος θα διαβάσει την εργασία; Τι γνωρίζει ήδη για το θέμα και τι καινούριο χρειάζεται να μάθει; Τι μπορώ να κάνω ώστε να βρει ενδιαφέρουσα την εργασία μου;

Το είδος της εργασίας: Μια εργασία μπορεί να είναι προφορική παρουσίαση, σύντομο δοκίμιο, ερευνητική εργασία, κριτική, ή βιβλιογραφία. Για ορισμένες εργασίες χρειάζεται να διαβάσεις σύντομες περιλήψεις, ενώ για άλλες χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις εκτενείς πληροφορίες.

Το είδος των πηγών που χρειάζεσαι: Το είδος των πηγών θα εξαρτηθεί από το είδος της εργασίας και από το κοινό στο οποίο θα απευθύνεται. Μπορεί να χρειαστείς βιβλία, άρθρα και / ή στατιστικά στοιχεία. Μπορεί επίσης να χρειαστείς έντυπο υλικό, ηλεκτρονικό ή οπτικοακουστικό. Μπορεί επίσης να αναρωτηθείς αν χρειάζεσαι πρωτογενείς πηγές ή δευτερογενείς, ή αν χρειάζεσαι επιστημονικό υλικό ή πιο εκλαϊκευμένο. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρησιμοποιήσεις δευτερογενείς πηγές, όπως βιβλία και άρθρα.   Επίσης ως επί το πλείστον θα χρειαστείς επιστημονικό υλικό, αλλά μερικές φορές μπορεί να βρεις χρήσιμες πληροφορίες και σε περιοδικά ποικίλης ύλης. Το υλικό που θα χρησιμοποιήσεις είναι κυρίως βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες. Πρέπει επίσης να έχεις υπόψη σου ότι μερικές εργασίες απαιτούν πιο πρόσφατες πληροφορίες, ενώ άλλες απαιτούν παλαιότερες πληροφορίες.

Δες τον πίνακα που θα σε βοηθήσει να συλλέξεις τις κατάλληλες πληροφορίες

x
Δες τον πίνακα που θα σε βοηθήσει να συλλέξεις τις κατάλληλες πληροφορίες

Χρησιμοποίησε τον παρακάτω πίνακα για να συλλέξεις πληροφορίες, να λύσεις ένα πρόβλημα, ή για να σκεφτείς ένα θέμα για αναζήτηση.
Γέμισε το διάγραμμα με σημειώσεις και ιδέες, αντί για ολοκληρωμένες προτάσεις.
Χρησιμοποίησε αυτή τη σελίδα για να σε βοηθήσει να σκεφτείς το πρόβλημα σου.

  1. Ποιο είναι το θέμα ή το πρόβλημα
  2. Τι ελπίζεις να αποδείξεις ή να ανακαλύψεις γι’ αυτό; Ποιος είναι ο στόχος σου;
  3. Ποια είναι η κεντρική ερώτηση ή το πρόβλημα;

(Ό,τι γράψεις παρακάτω θα σε βοηθήσει να απαντήσεις στην ερώτηση σου)

Γ
Τι Γνωρίζω
Θ
Τι Θέλω να μάθω ή
Τι Θέλω να λύσω
Π
Πώς θα βρω τις πληροφορίες;
(Ποιες πηγές, ιστοσελίδες, κείμενα, μεθόδους, κλπ)
Ε
Τι Έμαθα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

x

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ & ΠΡΟΣΒΑΣΗ

x

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

x

ΣΥΝΘΕΣΗ

x

ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

x